A fürdő szerencsés véletlennek köszönheti létét...

az 1920-as években megkezdett, majd az 50-es években folytatott kőolajkutató fúrások eredményeként 1957-ben 1282 méter mélyről, 65–70 méteres vízoszlop tört a felszínre. Az 58 °C-os, 15 000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó kincs új fejezetet nyitott Bük és a környező települések életében. Az igazi sikertörténet 1962-ben, az első, részben fedett medence átadásával kezdődött.

1965-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyvízzé minősítette a büki termálvizet, majd 1973-ban körzeti jellegű gyógyfürdővé a területet, 1979-ben pedig országos
jelentőségű gyógyhellyé nyilvánította Bükfürdőt. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a fürdőkomplexum ma már 34 medencével rendelkezik.

 

A gyógyvizek – magas ásványianyag-tartalmuk miatt – klinikai vizsgálatok után gyógyászati célokat szolgálnak. Emellett betegségmegelőző és általános közérzetjavító szerepük is van, ami a mai rohanó világunkban jelentősen felértékelődött. A csodatevő bükfürdői termálvizek, amelyek mindegyike gyógyvízminősítéssel rendelkezik, négy kúton keresztül törnek a felszínre. Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fl uortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, több mint 15 000 mg/l ásványianyag-tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fl uor a csont anyagcseréjében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja. Kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés (spondylosis), porckopás (arthrosis), csontritkulás (osteoporosis), discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrész-reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén. Emellett a gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az osteoporosis megelőzésére, kezelésére. A víz igazi hatását kúraszerű alkalmazás esetén fejti ki (1, 2, 3 hetes kúra), de már rövid idejű gyógyvízben való tartózkodás esetén is hatásos lehet.A gyógyfürdőzést a Fizioterápiás Intézetben alkalmazott tradicionális és modern terápiás eljárások széles skálája egészíti ki. Elismert orvosok és szakképzett gyógyszolgáltatók gondoskodnak arról, hogy vendégeink ideális körülmények között gyógyulhassanak, pihenhessenek.A gyógyvíz és a gyógykezelések együttes hatásának köszönhetően a panaszok enyhülnek, megszűnnek, visszanyerhető a testi és lelki harmónia.

javallatok:

meszesedés (spondylosis)
porckopás (arthrosis)
csontritkulás (osteoporosis)
discopathia
lumbágó
Bechterew-kór
krónikus ízületi gyulladás
köszvény
lágyrész-reumatizmus
ortopédiai és idegsebészeti
műtétek utáni rehabilitáció
baleseti utókezelés
krónikus nőgyógyászati és
urológiai gyulladások
krónikus gyomorhurut
fekélybetegség
emésztési zavarok

Ellenjavallatok

súlyos szív- és érrendszeri betegség
trombózis
rosszindulatú daganat
tbc
heveny gyulladásos betegség
terhesség